فهرست مطالب

پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1391)

پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1391)

  • 122 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/08/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی آرمینیان، س هوشمند صفحه 1
    این تحقیق در جمعیتی متشکل از 103 لاین دبل هاپلوئید (DH) و والدین آنها و 5 رقم گندم نان بومی ایران، در سه سال زراعی (1388-1386) در قالب طرح لاتیس مستطیل (11×10) سه گانه در مزرعه اجرا گردید. نتایج تجزیه امی عملکرد دانه در واحد سطح نشان داد: اثرات اصلی سال، ژنوتیپ و اثر متقابل آنها معنی دار (01/0 P<) بوده که نشان دهنده تاثیر زیاد این عوامل بر عملکرد دانه بود. دو مولفه اول امی (IPCA) تمامی تنوع (به ترتیب 23/59 و 77/40 درصد) اثر متقابل ژنوتیپ و محیط را توجیه نمود. نتایج اعتبارسنجی کورنلیوس (آماره FR) حاکی از مناسب بودن مدل AMMI2 بوده که براساس آن، بای پلات های میانگین ژنوتیپ ها و محیط ها (سال) در مقابل مولفه های اصلی ترسیم گردیده که در آن، ژنوتیپ ها در سه دسته قرار گرفتند. همچنین شش ژنوتیپ برتر در تمام محیط ها انتخاب شدند که می توان آنها را با توجه به پایداری و عملکرد بالاتر به عنوان والدین تلاقی ها در برنامه های اصلاحی گندم نان انتخاب نمود.
    کلیدواژگان: تجزیه پایداری AMMI، عملکرد دانه، گندم نان
  • زهرا مجیدی، باباییان جلودار، رنجبر، باقری صفحه 14
    موتاسیون به عنوان ابزار مفیدی در برنامه های اصلاحی گیاهان پذیرفته شده است که قادر است حداکثر تنوع قابل توارث برای عمل انتخاب را فراهم نماید. در مطالعه حاضر نقش سه موتاژن شیمیایی اتیل متان سولفونات (140 میلی مولار)، سدیم آزید (2 میلی مولار) و تیمار ترکیبی متیل نیتروز اوره + سدیم آزید (30 میلی مولار+2 میلی مولار) در ایجاد تنوع در صفات زراعی رقم برنج طارم محلی مورد بررسی قرار گرفت. صفات زراعی مورد بررسی شامل ارتفاع بوته، تعداد پنجه، طول و عرض برگ پرچم، طول خوشه، تعداد خوشچه ی اولیه و ثانویه، تعداد دانه های پوک، پر و کل در خوشه بودند. نتایج نشان داد که ارتفاع بوته و تعداد کل دانه در خوشه بیشترین و مناسبترین واکنش را نسبت به این موتاژن ها نشان دادند. ارتفاع بوته در هر سه تیمار موتاژنی نسبت به شاهد بطور معنی داری کاهش و تعداد کل دانه در خوشه نیز در هر سه تیمار موتاژنی نسبت به شاهد بطور معنی داری افزایش یافت. ارتفاع بوته در هر سه تیمار موتاژنی بیشترین وراثت پذیری و پیشرفت ژنتیکی را نشان داد. حداکثر مقدار وراثت پذیری و پیشرفت ژنتیکی در اکثر صفات در تیمار ترکیبی متیل نیتروز اوره + سدیم آزید مشاهده شد که نشان دهنده تاثیر بیشتر این موتاژن نسبت به دو موتاژن دیگر بوده است.
    کلیدواژگان: موتاسیون، اتیل متان سولفونات، سدیم آزید، متیل نیتروز اوره + سدیم، تنوع ژنتیکی، برنج
  • محسن زاده گلفزانی، اعلمی، سمیع زاده لاهیجی، شعاعی دیلمی، طالش ساسانی صفحه 26
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی، 49 ژنوتیپ توتون برگزیده موسسه تحقیقات توتون گیلان شامل توتون های غربی با مبدا جغرافیایی متفاوت، در مزرعه موسسه تحقیقات توتون گیلان (رشت) کشت گردیدند. آزمایش در قالب طرح لاتیس 7×7 با دو تکرار انجام گردید و در مجمو ع 12 صفت مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه همبستگی صفات مورد بررسی نشان داد که عملکرد برگ سبز با تعداد برگ، طول برگ، عرض برگ، ضریب سطح برگ، ارتفاع بوته، دوره گل دهی و روز تا گل دهی همبستگی مثبت و بالایی دارند، عملکرد برگ خشک با اکثر صفات (به جز دوره گلدهی) همبستگی مثبت و معنی داری را نشان داد. بیشترین ضریب همبستگی بین عملکرد برگ سبز با عملکرد برگ خشک (845/0) بدست آمد. تجزیه رگرسیون گام به گام نشان داد که دو صفت عملکرد برگ سبز (X1) و تعداد برگ (X2)، روی عملکرد برگ خشک اثر معنی داری دارند، تجزیه علیت نیز اثر مستقیم این دو صفت بر روی عملکرد برگ خشک را به ترتیب 5/0 و 47/0 برآورد نمود. در مرحله بعد با در نظر گرفتن عملکرد برگ سبز به عنوان متغیر وابسته و سایر متغیرها به جز عملکرد برگ خشک به عنوان متغیرهای مستقل و انجام تجزیه رگرسیون گام به گام، تنها دو صفت ارتفاع بوته (X1) و ضریب سطح برگ (X2) در مدل رگرسیونی باقی ماندند و به عنوان متغیرهای علت ردیف دوم عملکرد برگ خشک در نظر گرفته شدند.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، عملکرد، همبستگی، مدل رگرسیون
  • کاملیا کتالانی، نعت زاده، کیانی، هاشمی صفحه 41
    صفات مختلفی در کیفیت و بازارپسندی برنج موثرند که مهمترین آنها شامل عطر و طعم (fgr)، درصد آمیلوز (AC)، قوام ژل (GC)، دمای ژلاتینه شدن (GT) و شکل دانه می باشند. در این تحقیق برای ترمیم صفات کمی و کیفی رقم جدید برنج بنام قائم، از دو رقم محلی شصتک و دمسیاه و دو رقم اصلاح شده فجر و نعمت استفاده گردید. کلیه تلاقی های ممکن یکطرفه بین رقم قائم بعنوان پایه مادری و بقیه ارقام بعنوان پایه پدری انجام گرفت. سپس کلیه تلاقی های مرکب بین F1 ها انجام و پس از کشت آنها بصورت تک بوته، انتخاب تیپ های برتر براساس صفات فنوتیپی صورت گرفت. پس از آن با استفاده از نشانگرهای مولکولی پیوسته با ژن های هدف اقدام به مطالعه تفکیک و ترکیب ژن های موثر موردنظر گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که تلاقی های مرکب شصتک/ قائم// دمسیاه/ قائم و فجر/ قائم// نعمت/ قائم از قابلیت ترکیب پذیری خوبی (بدلیل دارا بودن هر چهار ژن مورد نظر در یک گیاه) در مقایسه با سایر تلاقی های مرکب برخوردار بوده و دو بوته از مجموع بوته های انتخابی، توامان دارای ژن های هموزایگوس عطر و طعم و شکل دانه بوده اند. از سوی دیگر بسیاری از بوته ها، اکثر ژن های مورد مطالعه را بصورت هتروزایگوس دارا بودند. برای بررسی ژن های مختلف موثر در کیفیت و کمیت و رسیدن به لاین خالص جدید با ویژگی های موثر در کیفیت پخت و خوراک، می بایست بوته های انتخابی را برای رسیدن به لاین های خالص، در نسلهای پیشرفته تر مورد بررسی قرار داد.
    کلیدواژگان: برنج، رقم قائم، انتخاب به کمک نشانگر مولکولی (MAS)، شاخص های کیفیت
  • مهرناز انتصاری، داودی، حق نظری، باقر، مجیدی، حبشی صفحه 53
    هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات سیستم کشت، اندازه و نوع بیوراکتور تناوبی بر شاخص های ریزازدیادی و ریزغده زایی سیب زمینی رقم آگریا بود. دو نوع سیستم کشت ثابت و تناوبی همراه با دو نوع بیوراکتور در اندازه های 5 و 1 لیتری مورد استفاده قرار گرفتند. محیط کشت پایه MS حاوی 5/0 میلی گرم در لیتر GA3 و 30 گرم ساکارز برای مرحله تکثیر و همراه 10 میلی گرم در لیتر BAP و 80 گرم ساکارز برای مرحله ریزغده زایی استفاده شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. صفات تعداد گره، ارتفاع شاخساره، وزن تر و خشک در مرحله تکثیر و تعداد و میانگین وزن ریزغده در مرحله ریزغده زایی مورد اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که استفاده از سیستم تناوبی در مقایسه با سیستم ثابت باعث افزایش معنی داری در میانگین صفات رویشی و ریزغده زایی شده است. هر دو نوع بیوراکتور تناوبی مورد مطالعه در این آزمایش باعث کاهش انرژی، زمان و نیروی کار لازم برای عملیات یک دوره کشت شدند. با این حال بیوراکتور تناوبی دوپارچه به دلیل آلودگی کمتر در مرحله تکثیر و سهولت تعویض محیط در مرحله ریزغده زایی نسبت به بیوراکتور یکپارچه برای گیاه سیب زمینی مناسب تر بود. همچنین مشخص شد با افزایش حجم ظرف کشت عملکرد رویشی و ریزغده زایی افزایش می یابد. با توجه به حجم محیط کشت، میزان کار و زمان مصرف شده در سیستم کشت ثابت در مقابل سیستم تناوبی در بیوراکتور، استفاده از سیستم تناوبی در مقیاس بالاتر اهمیت پیدا می کند. در این آزمایش با استفاده از بیوراکتور تناوبی 5 لیتری حاوی 3 لیتر محیط مایع و با 50 ریزنمونه اولیه در طی 4 هفته حدود 450 ریزغده (9 ریزغده در هر تک گره اولیه) تولید شد.
    کلیدواژگان: کشت دورن شیشه ای، بیوراکتور تناوبی، سیب زمینی، ریزغده
  • حمید نجفی، زین العابدینی، مجیدیان، دم پور، دباب صفحه 68
    زردآلو با نام علمی (Prunus armeniaca L.) متعلق به خانواده رزاسه است که بومی مناطق مدیترانه و آسیای میانه به ویژه ایران می باشد. نیاز به شرایط آب و هوایی مناسب و نیز ارزش اقتصادی بالا دو دلیل اصلی برای گستردگی کشت و کار و تنوع ژنتیکی زردآلو بشمار می رود. هدف از این مطالعه ارزیابی تنوع ژنتیکی و ساختار ژنتیکی ارقام و ژنوتیپ های زردآلو براساس منشا جغرافیایی آنها می باشد. بر این اساس تنوع ژنتیکی 83 رقم و ژنوتیپ زردآلوی موجود در کلکسیون های ایران و چک با استفاده از 15 آغازگر SSR نشاندار شده با فلورسنت ارزیابی گردید. در ابتدا آغازگرهای مورد نظر روی 83 نمونه زردآلو مورد آزمایش قرار گرفتند که آغازگر UD5 با بیشترین مقدار چندشکلی و الگوی باندی واضح، در ادامه تحقیق مورد استفاده قرار گرفتند. بعلاوه، نتایج این تحقیق نشان داد ارقام و ژنوتیپ های زردآلو موجود در کلکسیون های ایران و چک براساس منشا و پراکندگی جغرافیایی در گروه بندی های مجزا قرار نمی گیرند.
    کلیدواژگان: زردآلو، آغازگرهای SSR نشاندار با فلورسنت، تنوع ژنتیکی
  • مینا صالحی، سعیدی صفحه 77
    برآورد تنوع ژنتیکی صفات در برنامه های به نژادی گیاهان حائز اهمیت است و با افزایش تنوع ژنتیکی در یک جامعه، بازدهی ناشی از انتخاب افزایش می یابد. هدف از انجام این مطالعه بررسی تنوع ژنتیکی برای صفات زراعی و اجزای عملکرد در لاین های مختلف کنجد بود. در این آزمایش، 15 لاین اصلاحی کنجد به همراه 5 توده بومی که لاین ها از داخل آن ها انتخاب شده بودند، در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار از لحاظ صفات زراعی و عملکرد دانه و روغن در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان ارزیابی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپ های مورد مطالعه برای کلیه صفات مورد ارزیابی، اختلاف معنی داری وجود داشت. عملکرد دانه در بوته ژنوتیپ ها بین 02/13 تا 35 گرم، عملکرد دانه در واحد سطح آن ها بین 1297 تا 3239 کیلوگرم در هکتار و محتوی روغن دانه ژنوتیپ ها بین 35/39 تا 19/57 درصد متغیر بود. دامنه تغییرات تعداد روز تا سبز شدن، تعداد روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، طول کپسول، تعداد کپسول در بوته، وزن دانه و تعداد دانه در کپسول ژنوتیپ ها به ترتیب بین 4 تا 3/8 روز، 139 تا 7/172 روز، 5/116 تا 150 سانتی متر، 2/2 تا 2/3 سانتی متر، 64 تا 129 عدد، 454/0 تا 637/0 گرم و 69 تا 110 عدد بود. برای تمام صفات به جزء تعداد روز تا سبز شدن، وراثت پذیری عمومی بالا بدست آمد و اختلاف کمی بین ضرایب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی آن ها وجود داشت. بیشترین و کمترین ضریب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی به ترتیب برای تعداد شاخه در بوته (15/64 و 72/65%) و تعداد روز تا 50 درصد گلدهی (14/2 و 37/2%) بدست آمد. تجزیه خوشه ایبراساس صفات ارزیابی شده ژنوتیپ ها را به 2 گروه 6 و 14 ژنوتیپی تفکیک کرد.
    کلیدواژگان: Sesamum indicum، صفات زراعی، اجزای عملکرد، تنوع ژنتیکی، وراثت پذیری
  • ناهید احمدی، رهنما، کاظمی تبار صفحه 93
    پیشبرها یکی از عناصر کلیدی مهندسی ژنتیک برای هدفمندی بیان ژن ها محسوب می شوند. به منظور بیان اختصاصی ژن در غده های سیب زمینی عمومی ترین پیشبر مورد استفاده پیشبر Patatin است. پاتاتین گروهی از گلیکوپروتئین ها هستند که به وسیله یک خانواده چندژنی رمزسازی می شوند. این پروتئین ها بیش از 40% پروتئین های محلول در غده سیب زمینی را به خود اختصاص می دهند. پیشبرهای کلاس I به طور عمده مسئول بیان پاتاتین های غده بوده و بنابراین الگوی بیان اختصاصی برای غده داشته و در بخش بافت پارانشیمی آن به مقدار زیاد وجود دارند. هدف از این تحقیق همسانه سازی پیشبر اختصاصی غده سیب زمینی (پاتاتین کلاس I (pat1)) و بررسی بیان اختصاصی آن می باشد. پس از استخراج DNA ژنومی از گیاه سیب زمینی، پیشبر Pat1 با استفاده از پرایمرهای اختصاصی همسانه سازی شد. قطعه مورد نظر با دو آنزیم برشی Bam HI و Hind III جدا و خالص سازی شده و جایگزین پیشبر دایمی CaMV35S در ناقل دوگانه pBI121 گردید. پلاسمید نوترکیب به روش شوک حرارتی به Agrobacterium tumefaciens سویه LBA4404 منتقل گردید. با استفاده از روش اگرواینفیلتریشن بیان اختصاصی ژن gus در بافت های گیاه سیب زمینی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که در مقایسه با پیشبر CaMV35S، پیشبر PatI نیز با کارایی بالایی باعث بیان ژن gus در غده ها می شود.
    کلیدواژگان: اگرواینفیلتریشن، بیان موقت، پیشبر patatin، همسانه سازی
  • پیمان شریفی صفحه 108
    در تحقیق حاضر تاثیر سرما روی رشد ساقه چه در 18 ژنوتیپ برنج در قالب دو آزمایش جداگانه مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش اول به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. در این آزمایش، دو فاکتور شامل ژنوتیپ در 18 سطح و درجه حرارت در پنج سطح دمایی (9، 13، 17، 21 وC ° 25) بود. در دمای C ° 9، بذور ژنوتیپ ها جوانه نزدند. پس از پایان اعمال هر تیمار دمایی، طول ساقه چه در گیاهچه ها اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر دما، ژنوتیپ و اثرمتقابل دو فاکتور بر طول ساقه چه در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. اعمال تنش سرما موجب کاهش طول ساقه چه در ارقام مورد مطالعه شد. دو رقم تایچونگ و صدری بیشترین میزان طول ساقه چه را در سه درجه حرارت 13، 17 و C ° 21 نشان دادند. درصد کاهش طول ساقه چه از مقایسه طول ساقه چه تحت تاثیر دو تیمار دمایی 13 و C° 25 محاسبه شد. میزان کاهش طول ساقه چه در ارقام هاشمی، گرده و نعمت کمتر از 10 درصد بود که نشان می دهد این ارقام جزء ارقام مقاوم به سرما بودند. آزمایش دوم به صورت طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. در این آزمایش، بذور ابتدا به مدت 72 ساعت در دمای C° 25 قرار داده شدند و سپس به مدت 96 ساعت دما روی C° 10 تنظیم شد. دما مجددا به C° 25 افزایش داده شد و به مدت 72 ساعت تیمار دماییC° 25 روی گیاهچه ها اعمال گردید. طول ساقه چه ها در دو مرحله شامل پس از اعمال دمای C° 10 به مدت 96 ساعت (طول 1) و اعمال دمای C° 25 به مدت 72 ساعت (طول 2) اندازه گیری شد. اختلاف طول ساقه چه در دو مرحله محاسبه و تحت عنوان رشد مجدد ساقه چه نامیده شد. تجزیه واریانس نشان داد که اثر ژنوتیپ بر رشد مجدد ساقه چه معنی دار بود. بر اساس دو صفت کاهش طول ساقه چه و رشد مجدد ساقه چه، رقم گرده به عنوان رقم خیلی مقاوم تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: برنج، درجه حرارت، مقاومت به سرما، طول ساقه چه
|
  • ÓÚÏÇÁÅ ÅÆÔÃÄÏ Page 1
    This research, was conducted in a population of 103 doubled-haploid (DH) lines, their parents and 5 Iranian local bread wheat cultivars, at three ys (2007-2009) in the field as triple rectangular lattice (10×11) designs. The results of AMMI analysis for grain yield per unit area showed: effects of year, genotype and their interaction effect were significant (P<0.01) indicating the significant effect of these factors on grain yield. The first two AMMI scores (IPCA) accounted for all (59.23 and 40.77%, respectively) of genotype-by-environment interaction effect variation, which was of interesting and valuable. The results of cross-validation with FR Cornelius, implied the usefulness of AMMI2 model, by which biplots of genotypes and environments averages plotted related to main components, categorized all genotypes in 3 classes. Furthermore, six superior genotypes selected along all the environments, that could be selected as the parents of crosses in breeding programs.
    Keywords: AMMI stability analysis, Grain yield, Bread wheat
  • Page 14
    Mutation induction has been accepted as a useful tool in plant breeding programs to provide maximum inheritable variability. In present study، role of three chemical mutagens [Ethyl Methan solfonate (140 mM)، Sodium Azide (2 mM) and a combination treatment of Methyl Nitros ourea+ Sodium Azide (30 mM+2 mM)] for creating variability in Tarrom Mahali cultivar have been investigated. The measured agronomic characters were: Plant height، tiller number، length and width of flag leaf، panicle length، number of first and second spikelet، number of unfilled، filled and total seeds per panicle. Results indicated that plant height and number of total seed per panicle showed the best response to this mutagens because plant height decreased significantly in all mutagen treatments compared with control. Number of total seed per panicle increased significantly in all mutagen treatments compared with control. Plant height in three mutagen treatments showed the most heritability and genetic advance. Maximum heritability and genetic advances were belong to combination treatment MNU+AZ in most traits، therefore، it is indicated that effects of this mutagen is higher than the other two mutagens.
    Keywords: Mutation, EMS, AZ, MNU+AZ, Genetic variation, Rice
  • Page 26
    In order to investigat e of Tobacco germplasm genetic diversity، 49 genotypes were grown in Tobacco Research Institute (Rasht، IRAN) as a simple lattice design 7×7 with 2 replications and 12 treatments were evaluated as well. Correlation analysis to studied traits showed that Fresh leaf yield with leaf number، leaf length، leaf width، leaf area index، plant height، flowering period and days to flowering had positive and high correlation. Also correlation of dried leaf yield with other traits except flowering period was positive. Stepwise regression analysis showed that only two traits: fresh leaf yield (X1) and leaf numbers (X2) were affected on dried leaf yield significantly. Thus، direct effect of these two traits on dried yield were calculated 0. 5 and 0. 47 respectively by Path analysis. The stepwise regression analysis showed that plant height (X1) and leaf area index (X2) had highly significant effect on fresh leaf yield and they were considered as second step of dry leaf yield.
    Keywords: Path analysis, Yield, Correlation, Model regression
  • Page 41
    Different characters influence the marketing of rice in which aroma، amylose content، gelatinization temperature، gel consistency and grain shape are the most important ones. Two local quality (Shastak and Domsia) and two improved rice varieties (Nemat and Fajrr) were used to pyramid the qualitative genes into new released Ghaem variety through classical methods and marker aided selection. Ghaem variety was used as a recipient parent and crossed with others mentioned varieties. Then، composite crosses were made between F1 and after growing single plan، phenotypically desirable individual plant were selected. Followed by molecular analysis were used for study on segregation and combination of target genes using linked markers. The results indicated that Ghaem/ Domsia// Ghaem/ Shastak and Ghaem/ Nemat// Ghaem/ Fajr are the suitable crosses due to having most of the qualitative controlled genes، particularly aroma and grain shape. Mean while it is recommended that the final figures come out after doing advance generations and study the promising lines.
    Keywords: Rice, Ghaem variety, MAS, Quality index
  • Page 53
    In the present research the effect of culture system، type and size of alternative bioreactor on micpropagation and microtuberization rate of potato (Solanum tuberosum L.) cv. Agria were investigated. Two kind of stable and alternative systems along with two type of bioreactors in 5 and 1 lit sizes were used. Single node stem segments from in vitro potato shoots were inoculated on liquid medium (MS medium) supplemented with 0. 5 mgl-1 GA3 and %3 sucrose for propagation and 10 mgl-1 BAP with 8% sucrose for microtuberization were applied. A completely randomized design with three replications was used. After 4 and 8 weeks number of nodes، shoot length، fresh and dry weight for determination of micro propagation rate and number and weight of micro tubers were recorded. Results were shown growth and tuberization rate، were depended on system culture. Result illustrated that this system is more benefit than common system and the highest number of nods and tuber were obtained in using alternative system. Also both types of bioreactors were effective for mass propagation for reduction cost، energy and handle work. However، the bipartite bioreactor was more effective than the other one because pollution and medium exchange for induction of micro tuber stage was simple. In current study the results indicated that by increasing capacity of bioreactor the vegetative and tuberization rate were increased and it was directly related to high frequency and time consuming especially in alternative system. In present investigation 450 micro tuber in the alternative bioreactor with 3000 ml culture media and 50 initial explants (9 micro tuber per explants) were obtained.
    Keywords: In vitro culture, Periodical bioreactor, Potato, Microtuber
  • Page 77
    Estimation of genetic variation is very important in breeding programs and existing of high genetic variation lead to increase the response to selection. The objective of this study was to investigate genetic variation for agronomic traits and yield components in 20 entries of sesame including 15 breeding lines and 5 local populations. The genotypes were evaluated in a randomized complete block design with three replications at the research farm of Isfahan University of Technology. The results of analysis of variance showed that there were significant differences among the genotypes for all of the studied traits. Seed yield/plant, seed yield/plot and seed oil content of the genotypes varied from 13.02 to 35 g, 1297 to 3239 kg/ha and 39.35 to 57.19%, respectively. The range of days to emergence and maturity, plant height, capsule length, capsules/plant, seed weight, seeds/capsules among the genotypes were 4 to 8.3 days, 139 to 172.7 days, 116.5 to 150 cm, 2.2 to 3.2 cm, 64 to 129 capsules, 0.454 to 0.637 g and 69 to 110 seeds/capsules, respectively. High broad-sence heritability and low difference between genetic and phenotypic coefficients of variation was found for all of the studied traits, except for days to emergence. The highest and lowest genetic and phenotypic coefficients of variation were observed for branches per plant (64.15 and 65.72%) and days to 50 percent flowering (2.14 and 2.37%) respectively. Cluster analysis classified the genotypes into two distinct groups of 6 and 14 genotypes.
    Keywords: Sesamum indicum, Agronomic traits, Yield components, Genetic variation, Heritability
  • Page 93
    To achieve the high level of gene expression، promoters are key elements. Patatin promoter has been used as a specific gene expression in potato tubers. Patatin is a group of glycol protein in potato tuber which is code by a multiple family genes. This protein makes up more than 40% of soluble proteins of potato tubers. Class I Promoters mainly responsible for tuber -specific expression pattern of proteins and located high amount in tuber parenchyma tissue s. The purpose of the present study is the cloning and expression assay of tuber specific promoter، patatin class I (pat1). Total DNA of the potato tissue samples was extracted and the pat1 promoter was amplified using specific primers and pfu polymerase by polymerase chain reaction (PCR). The fragment was isolated by two restriction enzymes (BamHI، HindIII) and was replaced with CaMV35S promoter in pBI121 vector. The recombinant plasmid was transferred to Agrobacterium tumefaciens LBA4404 strain using freez-thaw method. The specific expression of gus gene in potato tissue was evaluated using agro-infiltration method. The results of the this experiment confirmed the specific expression of the gene.
    Keywords: Agro, infiltration, Cloning, Pat1, Transient expression
  • Page 108
    In this research the effects of cold were evaluated on coleoptile growth of 18 rice genotypes in two separate experiments. The first experiment was carried out as factorial based on randomized complete block design with three replications. In this experiment، two factors were including genotypes at 18 levels and temperature at 5 levels (9، 13، 17، 21 and 25 C°). The seeds of genotypes don’t germinate at 9 C°. The length of coleoptile was measured in plantlets at the end of using of each temperature factor. Analysis of variance revealed that the effect of temperature، genotype and interaction effects of two factors were significant on length of coleoptile at 1% probability levels. The low temperature treatments decreased the growth of coleoptile in all of the studied cultivars. Taichung and Sadri showed a significantly bigger coleoptile length at the three low temperature treatments including 13، 17، 21 and 25 C°. The percentage of coleoptile reduction was calculated form comparison of the length of coleoptile at 13 and 25 C°. The coleoptile reduction rate was lower than 10 percentages in Hashemi، Gerde and Neamat، indicating these varieties as tolerant varieties to cold stress. Second experiment was carried out on randomized complete block design with three replications. In this experiment، the seeds were placed in 25 C° for 72 h and then the temperature was adjusted to 10 C° for 96 hr. Temperature was further increased to 25 C° and treated plantlets to this temperature for 72 h. The length of coleoptile was measured in two stage contain after 10 C° for 96 hr (length 1) and 25 C° for 72 hr (length 1). The difference between these two lengths were calculated and called coleoptile regrowth. Analysis of variance indicated that the effect of genotype were significant on coleoptile regrowth. Gerde was as a tolerant variety due to percentage of reduction in coleoptile length and coleoptile regrowth.
    Keywords: Rice, Temprature, Cold tolerance, Coleoptile length